Jonotin Tommi Uschanovin Suurta Kaalihuijausta pitkään kirjaston varauslistalla. Muistan selailleeni sitä Akateemisen tietokirjaosastolla viime joulun aikoihin ja miettineeni, että tästä pitäisin. Teos lupaa veikeitä esimerkkejä siitä, miten hatarin tiedoin, lähinnä siis fiilispohjalta tai luullen tietävänsä, ihmiset esimerkiksi äänestävät.
Tietämättömyys huolestuttaa - miten ihmeessä yhteiskuntamme pysyy pystyssä, kun suurin osa meistä on niin pihalla? Uschanov ei kuitenkaan moralisoi tietämättömyytta. Kirja on toteava, sisältää sopivasti lähdeviitteitä, mutta hihittelee silti hieman. Sopivan kevyt tietokirja makuuni. Näkökulma on kansainvälinen ja aikaperspektiivi antaa ehkä tärkeimmän oivalluksen: tietämättömyys ei suinkaan ole kasvussa, vaikka siltä joskus tuntuukin.Olemme olleet suurinpiirtein yhtä tietoisia valitsemiemme päättäjien politiikasta viimeisten vuosikymmenten aikana. Nuorisoa on siis (tässäkään tilanteessa) turha syyttää.
Niin, kirjan nimi viittaa eri muodoissa toistuvaan legendaan byrokratian mielettömyydestä, josta en ollut kuullutkaan aikaisemmin. Samankaltaiset kiehtovat anekdootit rytmittivät kirjaa sopivasti.
Tommi Uschanov: Suuri Kaalihuijaus. Kirjoituksia yhteiskunnallisesta tietämättömyydestä (Teos 2010)